
Polska nazwa piwnicy pochodzi od piwa. W dawnych czasach piwo było przechowywane właśnie w pomieszczeniach pod ziemią ze względu na stale panującą tam dość niską temperaturę.
Co to jest piwnica?
Piwnica to znajdująca się częściowo lub całkowicie poniżej poziomu gruntu kondygnacja budynku, wykorzystywana najczęściej do przechowywania żywności, opału lub sprzętów. Jej funkcja i występowanie zależą od warunków klimatycznych, lokalizacji i konstrukcji obiektu. |
Piwnica to podziemna lub najniższa nadziemna kondygnacja budynku, w której poziom podłogi z co najmniej jednej strony budynku znajduje się poniżej poziomu terenu. Przeznaczenie tej kondygnacji może być różne. Zależy ono od rodzaju budynku i technologii, w jakiej został zbudowany, a także od warunków otoczenia obiektu.
W piwnicy można przechowywać artykuły spożywcze – nie tylko wspomniane już piwo, lecz także np. wino, przetwory czy warzywa korzeniowe. Nieraz piwnice służą do przechowywania materiałów opałowych (węgiel, drewno) i aktualnie nieużywanych przedmiotów, albo jako kotłownie.
W krajach o wilgotnym klimacie, gdzie zagrożenie powodziowe jest duże, piwnice w domach jednorodzinnych występują dość rzadko. Podobnie jest na terenach, gdzie występują trzęsienia ziemi i tam, gdzie podłoże jest twarde i zwięzłe.
Kondygnacja znajdująca się pod parterem, a przystosowana do celów mieszkalnych nosi miano sutereny. Niegdyś w suterenach kamienic znajdowały się najtańsze mieszkania o najniższym standardzie i warsztaty rzemieślnicze.
Dowiedz się więcej:
-
Co to jest pomieszczenie przynależne?
-
Na co zwrócić uwagę, kupując mieszkanie z rynku wtórnego?
-
Jak kupić nowe mieszkanie krok po kroku?